In mei beslist de raad van bestuur van Belgacom over het investeringsplan van de komende jaren. Voor het eerst is er sprake van glasvezel-tot-de-deur als vervanging van koperdraad.
Belgacom verlaagt zijn dividend om in de komende jaren telkens 900 miljoen euro te kunnen investeren in 4G, een performanter internet en efficiëntere informatica.
In Vlaanderen gaat de nationale operator resoluut in de aanval om het verloren terrein op Telenet terug te winnen. Eerst wil Belgacom zijn gebruikers op 70 megabit per seconde brengen. "Volgens de eerste resultaten kunnen wij 96 procent van onze VDSL-abonnees automatisch op 70 mbps brengen en nog eens 2 procent met wat fijnstelling. Dat is beter dan we hadden verwacht", zei Geert Standaert, de verantwoordelijke voor het netwerk bij Belgacom.
Volgens Standaert is 70 mbps ruim voldoende, zelfs voor 4K-televisie bij de intensiefste gebruikers. Dat zijn typisch wedersamengestelde gezinnen tijdens het weekend.
Belgacom werkt echter ook aan plannen om "fiber to the home" uit te rollen, verklapte Standaert. Dat is glasvezel tot aan de deur, met snelheden tot 1000 megabit per seconde. Belgacom heeft al een aantal proefprojecten met glasvezel en heeft al aanvragen om een honderdtal verkavelingen direct van glasvezel te voorzien. Voor het eerst zijn er nu echter ook concrete plannen om oude koperdraad vanaf het straatkabinet te vervangen door glasvezel. Gemiddeld zijn dat afstanden van 400 meter. Volgens Geert Standaert investeert Belgacom jaarlijks "60 tot 70 miljoen euro" in de vervanging van slechte koperdraad.
Hoeveel daarvan precies door glasvezel zou worden vervangen, ligt nog niet vast.
De raad van bestuur moet daarvoor in mei groen licht geven als onderdeel van het globale investeringsplan. De densiteit van het aantal gebruikers wordt zeker een criterium om de locaties te bepalen, zei Standaert. Koperdraad door glasvezel vervangen is ook geen sinecure. Een van de opties is om de glasvezel langs de huisgevels te bevestigen, net zoals dat nu vaak het geval is voor de coaxkabels van de kabeldistributeurs. Dat zou een hoop graafwerk en ongemak besparen.